5 måder freelance branchen vil ændre verden på de næste 25 år

Hvordan ser arbejdsmarkedet ud om 25 år?

Verdens arbejdsmarkeder ændrer sig. I store dele af verden er der et stigende antal af freelancere og en konstant større efterspørgsel efter dem. Som de fleste ved, er freelance branchen eksploderet i Amerika. Det kan dog komme som en overraskelse, at freelance branchen også oplever stor fremgang i Europa.

Alt tyder på, at freelancing er kommet for at blive. Inden for bare fem år, forventes det endda at der vil være flere freelancere i USA end normale arbejdere. Læs mere om den hurtige udvikling af freelancere her.

Europa er meget langt fra at være i samme situation som USA, i særdeleshed Danmark, men spørgsmålet er om det kun er et spørgsmål om tid. Ifølge Future Working foretrækker et stigende antal europæere at være selvstændige frem for fuldtidsansatte. Desuden ser flere mennesker det at være freelancer som en levedygtig og rentabel levevej (30%).

Data fra de sidste ti år viser også, at antallet af midlertidige arbejdere er vokset hurtigere i alle større industrier sammenlignet med det samlede antal fuldtidsbeskæftigede.

Hvis denne tendens fortsætter, vil verdens arbejdsmarkeder ændre sig dramatisk. Om 25 år kan det samfund vi arbejder i forventes at se meget anderles ud.

Hvilke ændringer kan vi forvente at se de næste 25 år?

  1. Flere jobs, færre fuldtidsstillinger og mindre sikkerhed

Med en stigende efterspørgsel efter freelancere, vil der komme en stor stigning i antallet af jobs, som dog primært vil være af kortere varighed. Et resultat af dette vil dog være færre fuldtidsstillinger.

Flere job vil gøre det lettere at finde et job, ikke desto mindre sværere at finde en stabil og pålidelig indtægtskilde. Det er uden tvivl nemmere at finde et fuldtidsjob nu, end det vil være i fremtiden. Det vil dog opfordre folk til at blive freelancere eller til at starte små virksomheder op. Freelancere ender ofte også ud med at blive små virksomhedsejere.

Selvom freelancere ikke har nogen garanteret indkomst, så har de dog typisk flere klienter. Det betyder også, at de ikke risikerer at midste alt indkomst fra dag til dag. At miste en klient blandt flere er langt fra lige så slemt som at miste sit fuldtidsjob.

  1. Arbejdsporteføljer i stedet for erhvervserfaring

Erhvervserfaring er sandsynligvis det vigtigste på ethvert CV i dag. Det er normalt den første ting, arbejdsgiverne kigger på. Men i fremtiden kan det forventes at være anderledes.

Arbejdsgivere vil i stedet se på folks arbejdsporteføljer. En portefølje af opgaver vil ende med at blive det vi kender som erhvervserfaring i dag. Folks erfaring vil bestå af et stort antal af projekter fra en række små og store virksomheder. Nudagens gode CV for en fotograf, vil blive normen for almindelige cv’er i fremtiden.

Erfaring vil ikke komme fra en lang historik i enkelte virksomheder. En normal medarbejder med 10 års erfaring fra et selskab, 7 år i et andet selskab og 10 år i et tredje selskab vil være saga blot.

  1. Flere små virksomheder

Vi vil uden tvivl opleve et boom af små virksomheder. Denne stigning vil være et direkte resultat af stigningen af freelancere. Dygtige freelancere vil opleve større arbejdsbyrder og efterspørgsel end de selv kan håndtere. Derfor vil de gå fra at være uafhængige freelancere, til at blive små virksomhedsejere med et par medarbejdere. En anden mulgihed er at de hyrer andre freelancere på midlertidig basis for at kunne skalere deres forretning.

Hele 37,5% af de amerikanske freelancere forventer at oprette en ny virksomhed i 2016. Næsten 25%, har et ønske om at blive en selvstændig freelancer mens kun 8,1% af freelancere har interesse i at gå tilbage til deres regelmæssige 9-5 job (truelancer.com). Det fortæller om en stor lyst til at være virksomhedsejer.

Med et stigende antal små virksomheder, vil de små virksomheder blive vigtigere i takt med at de udfør en større andel af den samlede økonomi. De vil være en værdifuld ressource for både større virksomheder og freelancere.

Store virksomheder vil benytte sig af de små virksomheder som ekstra freelance ressourcer. På den anden side vil de små virksomheder hyre andre freelancere ind, for at kunne skalere deres forretning. På denne måde være i stand til at acceptere større projekter end deres egen kapacitet tillader.

  1. Højere løn

Freelancere tjener allerede flere penge i gennemsnit, globalt set, end almindelige fuldtidsansatte gør (Payoneer)

Med en stigning i antallet af freelancere vil lønnen derfor stige. Det vil ske af den simple grund, at freelancere skal tjene mere end almindelige medarbejdere. Freelancere har nemlig meget højere omkostninger de skal have dækket.

Dog vil arbejdsgiverne ikke betragte de høje lønninger for freelancere som for høj. De vil være glade for at betale mere for freelancere. Virksomheder vil indse, at de ved at leje freelancere ind i kortere perioder kan spare mange andre omkostninger. Der er nemlig mange frynsegoder og indirekte omkostninger forbundet med at have fuldtidsansatte i dag. Omkostninger som vel og mærket ikke er der ved ansættelse af freelancere.

  1. Muligheder for at hjælpe freelancere og styre dem

Iværksættere i USA har allerede indset, at der er et stort marked for dem der ønsker at hjælpe freelancere og gøre deres liv lettere. Services der hjælper freelancere med at balancere og kontrollere deres freelance liv vil blive mere populære i hele verden.

Livet som freelancer kan være godt, men det er også svært. Freelancere er nødt til at administrere en lang række opgaver og har dybest set rollen som en blæksprutte. Derfor vil der uden tvivl være store muligheder for at tjene disse freelancere, ikke mindst lave en god forretning ved at servicere dem og hjælpe dem med deres daglige opgaver.

Desuden vil der være store muligheder for dem, der formår at hjælpe små virksomheder med at skaffe freelancere. Services eller platforme, der gør det lettere for små virksomheder vil blive meget populære. De skal formidle kontakten mellem freelancere og de små virksomheder, så alle parter sparer tid. På denne måde gøre dem i stand til at kunne hyre folk fra hele verdenen og dermed udnytte den uendelige store talentmasse verdenen kan tilbyde.

Store virksomheder vil også få brug for hjælp til at håndtere de tusindvis af freelancere, de ansætter i løbet af et år. Der findes allerede Freelancer Management systemer i USA. Men vi kan uden tvivl forvente stor udvikling inden for dette område.

Dette blogindlæg blev skabt med inspiration fra en ny amerikansk rapport udgivet af Kauffman Foundation og Roosevelt Institute, hvor førende eksperter fra en række forskellige brancher spekulerer om fremtiden.

Close Menu