Behovet for fleksibel arbejdskraft er kommet for at blive

Fleksibel arbejdskraft er kommet for at blive

Der findes ikke mange steder i verden, hvor de ansatte har mere fleksibilitet og selvbestemmelse end på det danske arbejdsmarked. Der er dog ingen tvivl om, at livet som freelancer stadigvæk kan tilbyde former for frihed og kontrol som et ”normalt” arbejde ikke kan tilbyde.

Men netop fordi det danske arbejdsmarkedet tilbyder så meget fleksibilitet, har Danmark også været en af de lande hvor… antallet af freelancere ikke er steget så eksplosivt som i USA og mange andre steder i Europa.

Kigger vi på USA, så afslører de seneste tal at intet mindre end 34 % af den Amerikanske arbejdsstyrke er freelancere af en eller anden art. I 2020 forventes dette tal at være over 50 % (Freelancerunion) Tænk lige over det en gang til – Over halvdelen af den arbejdende befolkning forventes ikke have et normalt fuldtidsjob om blot 4 år.

I Europa var der i 2013 8,9 millioner freelancere. Sammenlignet med 10 år tidligere er det en forøgelse på hele 45 % blandt de 27 EU lande. Bemærkelsesværdigt fordi denne periode bl.a. inkluderede finanskrisen, hvor mere end 7 millioner jobs var tabt samlet set i de lande (EFIP).

De fleste eksperter peger dog på, at freelance trenden allerede er godt på vej i Danmark. I virkeligheden er det bare et spørgsmål om tid, før vi virkelig ser en eksplosiv vækst. For som den kendte iværksætter Martin Thornborg siger så sætter ”mange danskere friheden til at bestemme selv højere end pensionsopsparing og en fast månedlig løncheck” (Børsen).

Direktøren for Visma Consulting, nævner også at ” Freelancerne er kommet for at blive, og der bliver endnu større efterspørgsel”. Visma Consulting er en milliardkoncern, der netop har spenderet et ukendt tocifret millionbeløb på at købe 51 % af en Dansk IT-Konsulentvirksomhed. Den primære årsag bag opkøbet skal findes i den adgang de får til det danske firmas specialiserede freelance konsulenter. De forventer altså en stor fremtid inden for freelancebaseret arbejdskraft (www.business.dk).

Det forventes derfor, at mange flere danskere tager springet og bliver freelancere, men samtidig også at virksomhederne har et stigende behov for adgang til fleksible arbejdskraft.

Øget interesse for freelancere og fleksible arbejdskraft

On-demand behov for adgang til arbejdskraft

Vi lever i en såkaldt on-demand økonomi, hvor folk forventer at kunne få adgang til ting lige i det øjeblik hvor behovet opstår.

Netflix og andre streamingstjenester er nok det bedste eksempel på dette. For blot få år siden var det intet problem, at starte bilen og køre i blockbuster for at leje en film. I dag har du slet ikke denne mulighed. Simpelthen fordi Netflix o.a. tilbyder en løsning, der er nemmere tilgængelig for forbrugerne.

Det er samme on-demand tankegang, som fostrer virksomhedernes interesse for freelancere. Ideen om, at et man blot kan ”tilkalde” arbejdsstyrke efter behov er attraktiv for virksomhederne.  Det giver virksomhederne mulighed for at skalere deres firma, langt udover den kapacitet de kan tilbyde gennem deres fastansatte. Samtidig er det med mindre økonomisk risiko. Det er alt sammen med til at forøge konkurrenceevnen. Desuden behøver de ikke tænke på udgifter som frynsegoder, pension, sygedage, barsel eller andet, der naturligvis er forbundet med fastansatte.

Den gamle floskel om at midlertidige ansatte, vikarer og freelancere umuligt kan være rentabel for virksomheder må derfor stoppe. I denne skarpe blog fra børsen, kan du læse om præcist hvorfor freelancing er attraktivt for virksomheder, og hvorfor det giver sorte tal på bundlinjen. Her gives flere gode årsager til hvorfor freelancere sagtens kan være en god forretning. Desuden kan det tilføjes, at danske virksomheder ofte benytter sig af udenlandske freelancere, der ofte resulter i væsentlige lønmæssige besparelser.

Danmarks høje lønninger tiltrækker udenlandsk arbejdskraft

Nødvendigt med udenlandske freelancere

Arbejdsmarkedet viser som nævnt en stigende interesse for midlertidig arbejdskraft som freelancere, konsulenter og vikarer. Danmark er dog et lille land. Mange brancher som jern og maskinindustrien, IT branchen, håndværkerbranchen og landbruget står allerede i en situation, hvor der er mangel på specialister og arbejdskraft. Derfor kan vi også forvente, at se et stigende behov for udenlandsk arbejdskraft.

Heldigvis kan Danmark med sine høje lønninger sagtens tiltrække dygtige folk fra lande som Tyskland, Polen, De baltiske lande samt andre østeuropæiske lande.

Behovet for fleksibel arbejdskraft er under alle omstændigheder kommet for at blive. Lige nu står mange virksomheder dog over for en udfordring med mangel på uddannede arbejdere.  Derfor vil meget af den fleksible arbejdskraft virksomhederne søger, skulle findes uden for Danmarks grænser.

Mange virksomheder skriger efter politiske indgreb. Når vi mangler ingeniører, forskere, håndværkere eller andet så skal politikerne jo bare gøre det mere attraktivt at studere netop det og sætte fokus på disse uddannelser. Fakta er dog, at det intet løser i morgen. De fleste uddannelser tager minimum 3-5 år at gennemføre, men det tager helt sikkert også år at få skabt en stigende interesse for uddannelserne. Så det kan sagtens være 5-10 år ude i fremtiden, før et politisk indgreb er i stand til lukke det hul, der er opstået inden for specifikke brancher. Det er selvfølgelig sundt at tænke langsigtet, men realiteten er også at der ingen garanti er for hvordan situationen ser ud om så mange år.

Så selvom politikerne er blevet gjort opmærksom på problemet og nu arbejder mod en løsning, som skal tiltrække flere unge til at tage uddannelser inden for disse erhverv, så er det en langtidssigtet løsning. Man får ikke bare skabt større interesse for uddannelser fra den ene dag til den anden. Det tager tid før en politisk indsats kan løse virksomhedernes problemer med mangel på arbejdskraft.

De fleste som har lidt flere år på bagen, kan sikkert også huske hvordan vi inden for de seneste par årtier har haft perioder, hvor vi eksempelvis har haft enorm mangel på sygeplejesker eller ingeniører, hvorefter vi 5-10 år senere pludselig har alt for mange.

Den umiddelbare og mest åbenlyse løsning for virksomhederne er derfor at benytte sig af freelancere eller andre midlertidige arbejdere, for at løse problemet her og nu. Er der ikke noget at finde i Danmark, skal firmaerne ikke være bleg for at kigge ud over de danske grænser. Her kan der både findes kvalificeret arbejdskraft og spares penge på lønkontoen.

Close Menu