Europæiske freelancere i tal – Hvorfor freelance trenden fortsætter

Europæriske freelancere i tal - Freelance trenden

At være freelancer er enormt populær I Amerika. I Europe kan det næste virke uforståeligt, at ca. 34 % af hele den arbejdende befolkning i USA laver en eller anden form for freelance arbejde. Endnu vildere er det, at der i 2020 forventes at være over 50 % som er freelancere.

Med andre ord så forventes det, at der i 2020 er flere freelancere end folk med regulære fuldtidsjob i USA! – Tænk lige over det en ekstra gang.

Nu skal det dog ikke handle om USA.For de fleste er allerede klar over, hvordan trenden er i USA. Du kan læse alt om freelance situationen i USA i denne rapport.

Freelancere er dog ikke kun et Amerikansk fænomen. Det europæriske arbejdsmarked har faktisk oplevet et progressivt stigende antal af freelancere, inden for det seneste årti.

Som det kan ses på den følgende grafik, så er det ret tydeligt at freelancing er stigende i popularitet i det meste af Europa. Især Holland, Polen, Frankrig og Englang har oplevet en meget stort stigning i antallet af freelancere.

Bemærk at freelancere i denne table er forkortet som Ipros (Independent professional) som direkte kan oversættes til uafhængige professionelle, der er et synonym for freelancere.

Stor vækst af freelancere i hele Europa

Overordnet set så har alle 27  medlemmer af den Europæiske Union oplevet en samlet vækst på hele 45 % fra 2004-2013. Væksten er ret bemærkelsesværdig med tanke på, at der i samme periode var 7 millioner jobs som var tabt i de lande. Du kan se en komplet liste over alle 27 EU lande her.  Total set så blev antallet af freelancere målt til 8,9 millioner I 2013. I dag er der ingen grund til ikke at tro at det antal er steget væsentligt.

Den høje vækst af freelancere fra 2004-2013, gør faktisk freelancere til det hurtigst voksende segment i hele det europæriske arbejdsmarked. Siden 2008 er antallet af freelancere desuden steget inden for alle større professionelle arbejdssektorer, endda væsentlige mere end antallet af fastansatte. Overordnet set så er beskæftigelsen steget med 3 % siden 2008, men antallet af uafhængige professionelle (freelancere) er steget med hele 17 % (EFIP).

Det fortæller om en ændring på arbejdsmarkedet. En ændring fra fastansatte til freelancere.

Ikke Danmark, men tæt på

Det er ikke muligt, at finde nyere statistikker eller tal specifikt fra Danmark. Men hvis vi kigger på et land som England, der på mange måder minder om Danmark, så er det tydeligt at der er øget efterspørgsel på freelancere.

Nye undersøgelser fra England viser bl.a. at blandt britiske Human Resource (HR) professionelle, forventer hele 50 % at uafhængige arbejdere vil komme til at udgøre mindst 20 % af arbejdskraften i deres firma i 2016 (PWC).

Vikarbureauerne hyrede også 9 % flere freelancere i 2015 sammenlignet med 2014, på vegne af deres klienter. Desuden så sagde hele 84 % af små britiske firmaer i en undersøgelse, at de oplever problemer med at finde kvalificerede arbejdere til deres jobopslag (PWC). Det er desuden et problem som mange danske firmaerne også beretter om. Det i sig selv fortæller om et stort behov for adgang til den fleksible arbejdskraft.

Det var en del tal og statistik om freelancere, uafhængige arbejdere, fleksible arbejdere, vikarer, midlertidige arbejdere eller hvad end du vil kalde dem.

På baggrund af tallene kan man roligt konkludere, at der i hele Europa generelt, er et stigende antal af freelancere samt et stigende behov for dem. Vi ved, som nævnt tidligere, at antallet af freelancere både er og forventes at fortsætte med at eksplodere i America. Det virker sandsynligt at Europa bevæger sig i en ligende retning, selvom der selvfølgelig ikke skal herske tvivl om at Europa er meget langt fra de Amerikanske tilstande. Men i perioden fra 2013-2016 virker det ganske sikkert at antallet af freelancere er steget I Europa også, ikke desto mindre at det nok vil fortsætte sådan.

Hvorfor er der mange freelancere?

Det korte svar til det spørgsmål er at folk kan se mange fordele ved at være selvstændig freelancer. Folk drømmer simpelthen om at være deres egen chef og om at leve livet som selvstændig freelancer. Du kan se frem til det næste blogopslag, hvor vi netop skriver om fordelene og ulemperne ved at være freelancer.

Da finanskrisen ramte hårdt i 2007 mistede mange deres job og var af den årsag tvunget ud i at forsøge sig som freelancer. Mange af de mennesker begyndte dog hurtigt at trives som freelancere, og er aldrig endt med at gå tilbage til et regulært fuldtidsjob. Ifølge en undersøgelse, siger 50 % af freelancere endda at ingen mængde penge ville kunne få dem til at gå tilbage til et regulært job. I dag vælger mange dog bevidst at være freelancer, det er ikke blot en nødløsning længere.

Vi lever også i en tid, hvor folk er meget opmærksomme på sig selv og fokuseret på at følge sine drømme. Flere og flere er også overbevist om, at man kan leve godt som freelancer, hvilket bl.a. bekræftes ved at freelancere tjener mere i gennemsnit end almindelige ansatte globalt set.

Hvorfor er der stigende efterspørgsel på freelancere?

Der er ikke tvivl om, at firmaer oftere efterspørger midlertidig arbejdskraft, som vikarer og freelancere, end tidligere. Hvorimod det tidligere primært har være små firmaer, som har brugt freelancere til at udvide deres forretning uden at miste kapacitet, så er det i dag alle typer og størrelse firmaer, der benytter sig af fleksible arbejdskraft.

Store firmaer kan sagtens se fidusen I at benytte fleksibel og specialiseret arbejdskraft. Det giver nemlig mulighed for at skære ned på antallet af fastansatte og kan samtidig være en nødvendig løsning for at øge kapaciteten væsentligt i en kortere periode med høj efterspørgsel.

Data fra 2009-2012 viser at 22 % af alle ansatte, I 200 af de største firmaer I verden, var freelancere af en eller anden art i den periode. Det er en stigning på hele 29 % I forhold til tidligere.

Lad os derfor slutte dette blogoplæg af med at konkludere, at fremtiden uden tvivl kommer til at bestå af flere freelancere samt et større behov for at kunne benytte sig af fleksibel arbejdskraft. Det er helt sikkert en trend, som også vil kunne opleves i Danmark. Nye tal fra Danmark viser nemlig, at der inden for mange erhvervsmæssige fag vil være enorm mangel på arbejdskraft i fremtiden.

Allerede her i 2016 har der været meldt om stor mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for IT, landbrug, Jern & Maskine industrien m.fl.

Bl.a. har 58 % af 179 store danske virksomheder tilkendegivet at de inden for de sidste 12 måneder har oplevet “akut kompetencekløft”. Det kan derfor uden tvivl forventes, at Danske virksomheder bliver tvunget til at benytte sig af den både nationale og internationale fleksible arbejdskraft.

Hvis det er en situation, netop dit firma står i så står vi selvfølgelig klar til at hjælpe jer med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Close Menu