Hvordan du bliver en bedre freelancer: 10 tips til at få flere jobs og penge

Sådan bliver du en bedre freelancer: 10 gode råd

For at blive en succesfuld freelancer, skal du selvfølgelig have nogle gode færdigheder inden for dit fagområde. Du kan dog forbedre dine chancer for succes ved at følge vores råd.  Vi har samlet ti gode råd til hvordan du kan blive en bedre freelancer lige her. 

  1. Hvad er din mindste timepris?

Hvis du ikke kender svaret på det spørgsmål, er du nødt til at sætte dig ned med det samme og fastsætte din pris. At kende dit eget værd er utroligt vigtigt.

Først og fremmest fordi det sender et signal til arbejdsgiveren.

Det giver dig et niveau af personlig sikkerhed at vide, at du altid arbejder til en pris, som du mener passer til din værdi.

Forestil dig disse to scenarier, hvor en arbejdsgiver spørger en freelancer, hvad hans / hendes pris er?

Freelancer A: “Det er ikke helt fastsat, men det kan vi altid forhandle om. Hvad havde du i tankerne? ” Arbejdsgiveren siger måske 400 kroner i timer, hvorefter du foreslår at i bliver enige om 450 kroner.

Freelancer B: “Min timeløn er 550 kroner i timen. Det er ikke til forhandling. Baseret på erfaring med lignende job, vil jeg vurdere at jobbet tager to uger med 8 timers arbejde om dagen, fem dage om ugen. ”

Hvem vil arbejdsgiveren vælge?

De fleste arbejdsgivere vil vælge Freelancer B. Freelancer A er ganske rigtig 100 kroner billigere i timen, men viser også en stor mangel på usikkerhed og manglende erfaring ved ikke at kendt sin pris.

At kende sin egen værdi er vigtigt, fordi det sender et stærkt signal. Husk også, at arbejdsgiverne ofte ikke aner, hvad dine tjenester er værd. De ønsker blot at sikre, at de får værdi for deres penge.

Derudover skal du være konsekvent med din laveste timepris. Det vil sikre, at du ikke tager projekter, hvor du ikke tjener penge nok til at det er tiden værd.

Men hvordan fastsætter jeg min egen værdi / pris?

Det kan være svært i starten, men start med at tage et kig på andre freelancere inden for branchen. Start med at spørge dem du kender. Gransk derefter branchen for både billige, gennemsnitlige og dyre freelancere. Lad som om du er en kunde, der leder efter den service du tilbyder. Find andre freelancere, der tilbyder lignende tjenester som dig. Husk at være ærlig og realistisk omkring dine evner, ellers vil du sammenligne dig med de forkerte folk og dermed nå frem til en dårlig pris.

Sammenlign dig selv med de andre på markedet og forsøg derefter af afgør hvilken prisklasse du burde tilhøre.

Men husk at overvej de personlige omkostninger forbundet med at drive din egen virksomhed. Dette kunne være mad og leveomkostninger, kontorudstyr, personlig hjemmeside, markedsføring, regnskab, forsikringer osv.

Til specifikke projekter skal du altid tage eventuelle personlige omkostninger, forbundet med udførelsen af jobbet, i betragtning. Kommer du til at bruge penge på transport til jobbet – offentlig eller bil? Er du nødt til at købe et program eller et andet værktøj for at fuldføre projektet? Hvis du glemmer de her ting, er det ikke sikkert at din laveste pris er værd at arbejde for alligevel. Husk derfor at ligge evt. ekstra omkostninger, forbundet med det individuelle projekt, oven i din laveste pris.

  1. Være grundig, realistisk og ærlig når du skal vurdere projekter

Som freelancer kan du vælge enten at blive betalt på timebasis eller på projekt basis, altså med fast pris. Eller du kan selvfølgelig benytte dig af en kombination af begge dele.

Når du arbejder med faste priser er det afgørende at du sætter dig ned og vurderer, hvor mange timer projektet vil tage. Under normale omstændigheder accepterer du at afslutte et projektet inden for en bestemt tidsramme, til en bestemt pris, når du arbejder med faste priser. Det kunne eksempelvis være inden for 1 måned.

Når jobbet er afsluttet, vil du modtage din faste pris eller du modtager måske halvdelen inden og halvdelen efter. Men hvis det af en eller anden grund tager dig 5 uger i stedet for 4 uger, og hvor du måske endda har arbejdet ekstra mange timer for at nå det, så er der sjældent noget at komme efter for dig. Du vil stadig kun blive betalte den aftalte sum.

En sådan situation kan pludselig minimere dit overskud og ender med at blive en dårlig forretning for dig. Din timeløn er pludselig slet ikke det du havde regnet med. Især i starten af din freelance karriere anbefales det derfor ikke at arbejde på projektbasis. Efterhånden som du får den nødvendige erfaring, er det dog en prismodel du skal overveje.

Hvis du arbejder på timebasis er tingene ofte mere simpelt, fordi du er sikker på at få betaling for hver time du arbejder. Du kan dog godt forvente, at arbejdsgivere gerne vil have en estimering på projektets varighed. Hvis du fortæller en kunde, at det tager omkring 20 timer, men ender med at give dem en faktura på 30 timer, kan du også være ret sikker på at kunden bliver utilfreds. Hvis det tager længere tid end forventet, er det vigtigt du informerer klienten. Meget gerne så tidligt i processen som muligt. En sur arbejdsgiver er aldrig godt og er typisk det største problem i forhold til manglende betaling.

Derfor skal du være grundig og forsigtig når de evaluerer projekter. Gør dit hjemmearbejde, være realistisk og vær altid være ærlig overfor dig selv og arbejdsgiveren. Gennemsigtighed er vigtig. Hvis du allerede efter et par dage eller timers arbejde kan se, at din vurdering er forkert, skal du kontakte arbejdsgiveren så tidligt som muligt i processen.  Lad altid kunden kende til eventuelle ændringer eller udfordringer du er stødt på. Jo tidligere du informerer kunden, jo større er chancerne for at de accepterer at projektets omfang bliver større. Dermed er risikoen for at mangle betaling i sidste ende pga. en utilfreds klient også mindre.

      3. Hvis du er en freelancer, er du dit eget brand.

Som freelancer har du din egen virksomhed. Du ejer ganske enkelt en virksomhed, selvom du ikke har nogen ansatte. Enhver virksomhed har et brand – Derfor har du også. Det betyder ikke, at du skal markedsføre og promovere dit brand, selvom du kan med succes. Men det betyder, at alt hvad du gør, siger og laver udgør dit eget personlige brand.

Husk derfor at hver gang du har kontakt med en klient, så har det indflydelse på dit image og omdømme. Det er med til at danne dit personlige brand.

For at det ikke skal være løgn, så kan din ageren i dit personlige liv faktisk også have indflydelse på dit omdømme. Du kan finde tonsvis af eksempler på mennesker, der har begået fejl i deres privatliv, som direkte har været årsagen til deres ødelagte karriere eller dårlige omdømme.

Det er klart, at jo mere kendt du er jo mere sandsynligt er det at det sker, men med den hastighed tingene spreder sig på internettet i dag, kan det ske for enhver.

    4. Du er et brand – Brands har kundeservice, ikke?

Et af de vigtigste aspekter af kundeservice er professionel og rettidig kommunikation. Glem aldrig at ringe eller skrive tilbage til dine klienter. Gør det i tide og i en passende tone. Din egen personlige politik om at besvare alle henvendelser inden for 48 timer kunne være en rigtig god idé.

Du skal dog ikke besvare alle e-mails du modtager inden for 5 minutter. Så ser det ud til at du intet andet har at lave, selvom dette ikke er tilfældet. Det er meget bedre at fastslå, at du bare bruger 30 min hver eneste morgen til at besvare dine e-mails. Du kan evt. have den samme mængde tid de sidste 30 min på dagen inden du stopper. Det vil måske også hjælpe dig med ikke at tage dit arbejder med hjem. Det kan hurtigt blive problematisk for familiefreden, hvis arbejdslivet blandes for meget sammen med privatlivet.

Din første interaktion med en klient er altid den vigtigste. Præcis på samme måde som det er når en forbruger for første gang ser et brand.  Derfor skal du huske at yde kundeservice allerede fra den allerførste gang du kontakter eller bliver kontaktet af en kunde. Vær forberedt på dit første møde og lav alt det research du kan om kunden og jobbet inden første møde.

Du skal naturligvis fortsætte denne service gennem hele processen. Gør det hele vejen fra før du vinder det potentielle bud, til når du er færdig med jobbet og beder kunden om feedback eller en reference.

   5. Tag ikke flere jobs/projekter end du kan håndtere

Det kan lyde som en luksus problem, men det er noget der kan påvirke dig selv og din virksomhed negativt.

Hver enkelt kunde du har forventer at blive behandlet, som om de var din eneste kunde. Du er nødt til at gøre et godt stykke arbejde, gennemføre projektet inden deadline og yde en god service til hver enkelt kunde. Hvis du pludselig begynder at have flere jobs/projekter på hånden end du kan håndtere, vil det ramme dig som en boomerang.
En af to dårlige ting kan ske:

1: Du vil arbejde røven ud af bukserne, dag ind og dag ud, for at være sikker på at afslutte alle projekter til tiden. Du vil til gengæld risikere at brænde ud og få stress. Din familie begynder måske også at spekulere på, hvornår du har tid til dem. Selvfølgelig behøver det ikke at være så dramatisk. I korte perioder, kan de fleste mennesker holde til at give den en skalle og ligge en ekstraordinær indsats for dagen, men over tid, vil det dræbe enhver langsomt.

2: Du vil ikke være i stand til at afslutte dine projekter til tiden eller dine projekter vil blive gennemført til en kvalitet langt under din standard.  Sure kunder vil begynde at stå i kø for at skælde dig ud og vil muligvis nægte at betale dig det fulde beløb. Det kan endda ske på trods af, at du arbejder røven ud af bukserne. Det er ligeledes med til at give dårlige anmeldelser og et plettet ry.

Vi håber ikke længere, at du synes det er en god ide at sige ja til alle jobs.
    6. Brug sociale medier

Kan i huske at jeg tidligere nævnte at bare fordi du har et personligt brand betyder det ikke, at du er nødt til at markedsføre og reklamere for det? Tja, det er egentlig stadig sandt. Du behøver ikke gøre det, men det vil helt sikkert kun gavne din virksomhed.

Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook, Youtube er blot nogle få af de største sociale medie kanaler, som du kan bruge til at fremvise dig selv, dit arbejde og dine services.

Du behøver ikke at afsætte et stort budget, for at kunne promovere dig selv på sociale medier. Prøv det og starte med at se, hvor meget du kan få ud af det gratis. Men vær indstillet på, at du højst sandsynligt er nødt til at bruge nogle penge, på et tidspunkt, for virkelig at få den i gang.

Godt nok er alle sociale medier grundlæggende gratis, men i realiteten er det svært at komme langt uden at bruge en eneste krone.

Hvis du er født ind i den digitale verden, kan det være let for dig at bruge de sociale medier. Du ved måske endda lige præcis hvilke medier, der er mest relevant for din målgruppe.

Men hvis du ikke ved meget om sociale medier, anbefaler jeg at du starter ud med at vælge en eller to medier, som du vil forsøge at lære. Du behøver slet ikke være tilstede på alle medier.

Spørg evt. folk i dit netværk omkring hvilket social medier de tror passer bedst til dine behov. Heldigvis kan du finde tonsvis af ressourcer og vejledninger til alle sociale medier online. Youtube er igen din ven.

    7. Minimer risikoen for konflikter mellem dig og dine kunder

Konflikter mellem dig og en af dine kunder er næsten umuligt at undgå i det lange løb. Det vigtigste i forhold til at undgå konflikter er en solid aftale, før du begynder at arbejde. Det er dog klart, at hvis du ikke udfører et godt job, så undgår du næppe konflikter.

Inden du bliver hyret til et job, vil du typisk underskrive en kontrakt med arbejdsgiveren. Kontrakten er som oftest leveret af arbejdsgiveren. Gør altid dig selv den tjeneste at læse alt i kontrakten igennem. Du skal altid vide hvad du siger ja til. Du skal dog ikke være bange for at tilføje ting til kontrakten, hvis du mener at den har væsentlige mangler.

Vigtigheden af en detaljeret kontrakt kan nemlig ikke undervurderes, i forhold til at undgå konflikter. Er det eksempelvis klargjort i kontrakten hvor mange timer om dagen, du forventes at arbejde? Er kost og/eller logi inkluderet? Hvilke værktøjer forventes det, at du medbringer selv og hvilke leveres af arbejdsgiveren? Hvad skal du gøre, hvis den aftalte tidsplan smutter?

Sørg for, at svaret på disse spørgsmål kan findes i kontrakten. Det vil minimere risikoen for konflikter. Vi har faktisk selv lavet en ”arbejdsskabelon” i Excel, som du kan downloade kvit og frit. Du er velkommen til at bruge den som inspiration eller til at bruge den ved dine kunder. Du kan downloade arbejdsskabelonen her.

    8. Aldrig undervurder værdien af stærke relationer og referencer

Det er faktisk ligegyldigt, hvilken slags freelancer du er. Forfattere, marketingfolk, tømrere, malere, elektrikere, it-eksperter, virksomhedskonsulenter eller ingeniører  kan alle sammen drage fordel af stærke relationer med kunder.

Stærke forretningsforbindelser resulterer gerne i gode referencer og positiv omtale. Klienter spreder måske helt af sig selv ordet om dine ydelser til andre interesserede.  Men stærke relationer og gode referencer er ikke noget der skabes af sig selv.

For at få et stærkt forhold til dine klienter, er kundeservice noget af det vigtigste. Du skal levere god kundeservice gennem hele projektets løbetid. Lige fra før du få jobbet til efter jobbet er udført.

Når jobbet er fuldført, skal du følge op og gøre en indsats for at få feedback. Det nytter ikke noget at være for genert til at turde bede om referencer eller anbefalinger fra en kunde. Når nye kunder finder dig, er noget af det første de kigger på dine referencer. Dette er helt naturligt, da klienter altid frygter at de ikke får værdi for pengene. Og gør du et godt arbejde, så vil du også erfare at langt de fleste kunder glædeligt vil give dig en god reference og hjælpe dig på vej.

Som udgangspunkt, anbefales det at du altid spørger om referencer face-to-face. Det er meget sværere for en klient, at sige nej når du står direkte over for dem. Hvis det ikke er en mulighed, kan du altid sende en mail, hvor du samtidig takker for samarbejdet. Endnu bedre ville det være hvis du ringende.

Når et job er helt færdigt og du har spurgt efter en reference, skal du ikke bare glemme din klient. Vi anbefaler dig at oprette et system til håndtering af kunder efter projektets afslutning.

For eksempel kan du tage kontakt til alle dine klienter 6 måneder efter projektets afslutning. Gør dette som en service for at kontrollere, at alt går godt. Husk at lade dem vide, at hvis de nogensinde har brug for dine tjenester igen, vil du være tilgængelige. Afhængig af hvilken service du tilbyder, kan det sagtens være at det ville give mening at tage kontakt til kunden tidligere, hvis det er realistisk at de igen har behov for din service.

Dit system til håndtering af kunder behøver ikke være mere avanceret end et Excel ark og automatisk e-mail ved brug af eksempelvis Mailchimp.

Bliver du hyret af en klient en gang, er det godt, men kan du blive hyret af samme firma 2 eller flere gange er det virkelig godt. Det kan lige netop være det, som gør at du kan få en mere stabil indtægt som freelancer.

   9. Administrer din tid

Hvis du er en freelancer, betyder det at du har din egen virksomhed, men du har ingen ansatte. Med andre ord, har du rollen som en blæksprutte. Du er nødt til at styre alt selv. Du kan bl.a. forvente at skulle ordne regnskab, kundeservice, skatter, planlægning, jobsøgning, markedsføring og sandsynligvis et par andre ting også. Husk på, at alle disse ting er elementer som kommer udover det job du rent faktisk skal udføre for dine kunder.

Hvis du skulle være i tvivl, er det derfor ganske udfordrende at være freelancer. Det betyder, at du som freelancer skal være dygtig til at administrere din tid.  Hvis ikke, risikerer du at spilde en masse tid, som du kunne have brugt på at arbejde og tjene penge i stedet for.

For at hjælpe dig med at administrere din tid, anbefaler vi her nogle meget gængse gratis værktøjer som er til rådighed for alle:

  • En gratis online kalender (Google Kalender for eksempel).
  • App sammen med kalenderen (Google kalender).
  • Backup alle dine data (Dropbox eller Google Drev).
  • Google opgaver (Lad os du tilføjer opgaver fra din e-mail og synkroniserer med Google Kalender).
  • MailChimp (For at få standardiserede e-mail-skabeloner, fx til at kontakte kunder efter projektets afslutning).
  • Dashlane (For at holde styr på alle dine passwords online).

    10. Indsend din profil og CV til en freelance jobportal (Helst vores) 😉

Den vigtigste opgave for enhver form for freelancer er indiskutabelt at finde kunder og være synligt for dem.

Netværk, sociale medier, hjemmeside, personlige kontakter osv. er alle ting, der kan fremme din synlighed og skabe kontakter. Men der er simpelthen ingen grund til ikke at være medlem af en freelance jobportal også, medmindre du ikke har brug for freelance job. Som vi tidligere har sagt, er det også vigtigt ikke at tage i flere arbejdspladser, end du kan håndtere. Se punkt 5.

I de fleste portaler, er det helt gratis at uploade et resume og CV. Her kan virksomhederne så finde dig, når de søger i databasen efter relevante og dygtige freelancere. På samme måde kan du blive informeret om relevante jobopslag inden for din branche. Selvfølgelig kan vi kun anbefale, at du prøver vores jobportal – Tilmelding er helt gratis, og vi opererer i hele verden.

Du kan tilmelde dig her

Close Menu